Wees alert als de politie je belt


Wees alert als de politie je belt!
© ANP
De politie slaat opnieuw alarm om een babbeltruc van nep-wijkagenten. In de afgelopen week kwamen tientallen aangiftes binnen om de oplichting door ‘zeer gewiekste criminelen’. Ook de 78-jarige Marina werd gebeld. “Ze wilden mijn sieraden veiligstellen na een inbraak in de straat. Het klonk zo vreemd.”
Even na 19.00 uur ’s avonds ging bij de 78-jarige Marina uit Gouda de telefoon. “Ik dacht dat ik de politie aan de lijn had. Het was een wijkagent die mij vertelde dat er iets raars was gebeurd in mijn straat. Hij had een vreemde, sissende stem.”
De zogenaamde agent vroeg Marina of zij iets had gezien in haar straat. “Er was namelijk een kluis gestolen, en de daders waren volgens de agent gepakt, maar een van hen had een lijstje adressen bij zich waar ook dat van mij op stond.”
De man aan de telefoon liet Marina weten dat de politie uit voorzorg bij haar de wacht wilde houden. “En ze konden mij helpen mijn sieraden veilig te stellen.”
Vragen over bankrekening. Toen de zogenaamde agent vragen begon te stellen over de Rabobankrekening van Marina, ging er een lampje branden. “Ik vertrouwde het niet”, zegt ze. Ze hing op, maar was erg overstuur. “Ik woon alleen, maar ben naar de buren gegaan. Zij kenden meer mensen die hetzelfde was overkomen. En verschillende vriendinnen zijn ook gebeld.”
De politie waarschuwde vorige maand al voor deze vorm van oplichting, maar zet die waarschuwing nu kracht bij. Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Senioren en Veiligheid, zegt tegen RTL Nieuws dat er eerder ‘zo nu en dan’ een melding binnenkwam. Nu gaat het om tientallen aangiftes in korte tijd. “Er lijkt een bende actief te zijn die overal op dezelfde wijze opereert.”
‘Klopt iets niet’
“Slachtoffers hebben vaak meteen door dat er iets niet klopt”, zegt Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Senioren en Veiligheid. “Maar de criminelen zetten mensen onder druk om snel te handelen. Vaak hebben ze persoonlijke informatie over mensen zoals namen van hun kinderen en rekeningnummers van hun kinderen.”
Daarmee weten de nepagenten volgens Van der Velden Walda het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. “Deze criminelen zijn zeer gewiekst.” Na het telefoontje komen er bendeleden in politiepakken bij de huizen van de slachtoffers langs.
Naam van echte wijkagent.
De criminelen zijn volgens de politie uit op bankpassen, contant geld en sieraden. Ze bellen hun oudere slachtoffers vaak eerst op en vertellen dan dat bij de politie bekend is dat inbrekers het gemunt hebben op het huis van het slachtoffer. Daarbij gebruiken ze in sommige gevallen de naam van de echte wijkagent.

De politie vraagt om altijd aangifte te doen en om de telefoonnummers waarmee de nepagenten belden met de politie te delen. “Hoe meer data we hebben, hoe sneller we dit kunnen stoppen”, zegt Van der Velden Walda.

De politie vindt het kwalijk dat bij deze vorm van oplichting de naam van echte wijkagenten wordt gebruikt. “We willen dat de wijkagent nabij is en benaderbaar. Misbruik van de naam van een wijkagent schaadt het vertrouwen van mensen. Dat is heel erg.”

Twee aanhoudingen.
De politie heeft een 19-jarige man uit Eindhoven en een 20-jarige man uit Tilburg aangehouden die zich zouden hebben voorgedaan als agent. Verder lopen er nog meerdere onderzoeken.
Marina hield aan het incident een paar nachten slechte nachtrust over, maar er werden bij haar thuis geen spullen gestolen.
BEL BIJ TWIJFEL:   0900-8844
EN IN NOODGEVALLEN:    112

« Terug naar vorige pagina