Zingen met Monique

Smartlappen zingen met Monique!

De zangmiddag in november was zo geslaagd!
Zoiets vraagt dan gewoonweg om een vervolg.
En dat is ook gebeurd!
Monique van den Hoogen was zaterdagmiddag 25 februari 2023 weer in het Huis van Alles in Waarder!
Deze keer stonden onze bekende smartlappen op het programma en dat was, in een vol Huis van Alles, weer een feest der herkenning.
Van het Ketelbinkie de Scheepsjongen uit Rotterdam, het Kleine Café aan de Haven, tot en met Malle Babbe, ze zijn zaterdagmiddag allemaal de revue gepasseerd,
Ken je de projecten van deze veelzijdige dame nog niet? Neem dan vooral eens een kijkje op haar website:     https://www.dezangzaak.nl/

Klik hier voor de foto’s van deze gezellige middag

SMARTLAPPEN       (een stukje historie)
De oerversie van de Smartlap stamt uit de Middeleeuwen:
Een lap textiel beschilderd met een smartelijk verhaal in plaatjes als illustratie van een lied.
Straatzangers zongen het lied en wezen met een stok aan hoe ver ze waren.
De Smartlap ging over liefde, trouw en ontrouw, tragiek en heldendom.
Dit verhaal wordt verteld in het Museum van Speelklok tot Pierement.
Andere versie: Schmachtlappen
Die lappen waren er, maar het verhaal is niet waar: de doeken zijn afkomstig uit de periode na de Middeleeuwen, en de term ‘smartlap’ is bedacht in de jaren zestig.
Het was een vertaling van het Duitse Schmachtlappen, dat ‘sentimenteel lied’ betekent.
Of smartlappen ook voorlopers hadden in de Middeleeuwen, is niet zeker.
Wat zeker is dat er in de beginjaren 60 een eerste hoos aan smartlappen ontstond.
In de loop der tijd ontwikkelde de Smartlap zich tot een lied waarin herkenbaar alledaags leed werd bezongen voor de onderklasse van de samenleving: de Smartlap werd een levenslied met slechte afloop. ‘Vaderlief, toe drink niet meer’, ‘Patsy’ en ‘De Zuiderzeeballade’ zijn daar voorbeelden van.
Waar gaat een Smartlap over?
Het harde leven op zee, alcoholisme, dood van geliefden, ongelukkige liefdes, ziekenhuizen, als er maar smart in zit. En het loopt slecht af. Een lied dat goed afloopt is alleen een levenslied.
Een Smartlap moet gaan over een geloofwaardig drama, waar de luisteraar zich in kan herkennen. Dus een Smartlap gaat ergens over, in duidelijke taal, met een pakkend refrein, het duurt niet langer dan vijf minuten en staat op pakkende muziek.
Het grote gevoel wordt bezongen in beelden als : rozen zijn rood, tranen zout, ogen blauw en het kerkhof oud. Smartlappen van nu.
Heel wat cabaret-en liedjesschrijvers hebben zich laten inspireren door de oude levensliederen. Ook maakten ze vaak een parodie op dit genre.
In de jaren 80 raakte de Smartlap weer helemaal in: studenten deinden mee op André Hazes.
Er ontstond een nieuwe generatie Smartlappenvertolkers.
Veel smartlappen worden herontdekt en in een ‘nieuw’ jasje gestoken. Smartlappenkoren ontstaan en talloze zangers, duo’s enz verdienen hun brood met het zingen van smartlappen. Mooi of minder mooi, als het maar recht uit het hart komt.

—//—
« Terug naar vorige pagina